Lelaki Ini Berkongsi Petua Merawat Kencing Manis. Beliau Dahulunya Kencing Manisnya Sangat Tinggi Sehingga kakinya Berlubang dan Hampir…

Lelaki Ini Berkongsi Petua Merawat Kencing Manis. Beliau Dahulunya Kencing Manisnya Sangat Tinggi Sehingga kakinya Berlubang dan Hampir…

Penyakit kencing manis adalah merupakan antara penyakit pembunuh utama di Malaysia selain kanser dan sakit jantung. Kencing manis atau di dalam istilah mediknya iaitu diabetes mellitus merupakan satu penyakit dimana metabolisme tubuh terganggu sehingga mengakibatkan glukosa di dalam badan tidak dapat dimanfaatkan sebagai tenaga secara maksimum.

Seorang lelaki dari Indonesia memuatnaik video di facebooknya Ate Karsono Bfmb, berkongsi petuanya mengubati penyakit manis yang menurutnya berkesan melawan penyakit tersebut. Beliau juga sebelum itu mengidap penyakit kencing manis yang menyebabkan kakinya hampir dipotong. Di dalam video tersebut, beliau juga menunjukkan bekas parut di kakinya.

Beliau menunjukkan parut di kakinya

Di bawah ini tulisan beliau di Facebooknya

Assalamualaikum….

Penyakit diabetes sudah banyak yang di bawa sampai mati.

Jika ada keluarga/ orang dekat kita ada yangg mengidapnya, Semoga video ini membawa manpaat bagi yg memerlukannya. Aamiiiiin…..

Bahan dan cara membuat resepinya:

Awal minum selama 3 hari pakai yg 1/2 dosis(kadar) dulu,

1/2Dosis(kadar) : 10cm-+ Ranting pohon buah ceri/ kersen sebesar pensil dan daun sirih merah 4 lembar.

Rebus dengan 5 gelas air jadikan 3 gelas, minum 3x/ 1 hari, jika ada bakinya dibuang sahaja.

1 Dosis untuk hari ke 4 dan seterusnyanya:

Batang ranting buah ceri/kersen diambil kira2 sebesar pensil panjangnya sejengkal / 20cm-+ dan Dipotong2 tanpa daunnya, dan daun siri merah 7 lembar.

Rebus mengunakan air 7 gelas. Dijbuatkan menjadi  5 gelas.

Minum untuk 1 hari. Kalau tidak habis lebihannya dibuang dan dibuat baru.

Sebelum amal, periksa dahulu kadar gulanya dan 1 minggua setelah minum periksa lagi. Jika suatu waktu kadar gulanya sudah normal, amalkan terus cuma dikurangka dosis(kadarnya) supaya mencegah kadar gula tidak naik lagi.

Ingat selalu kawal pengambilan gula.

(Sedikit ubahsuai dari teks asal untuk mudah faham), Sila Tonton VIDEO Di bawah untuk lebih memahami cara membuatnya.

Begitulah perkongsian yang dikongsikan oleh beliau di Facebooknya. Semoga Ianya bermanfaat untuk Semua. Jika anda tidak faham cara membuatnya, cari kawan yang pandai berbahasa jawa untuk istilah-istilah tertentu.

Tonton VIDEO Penuh Di Bawah Lelaki Berkongsi Penawar Kencing Manis

Terima Kasih Kerana Membaca Artikel ini. Jika Anda Merasakan Ianya Bermanfaat, Silakan SHARE Ya!

P/s : Ini adalah perkongsian tips sahaja.

Sumber : Facebook Ate Karsono Bfmb