” 2 minggu lagi kami nak kahwin, baru dia buat peng4kuan kepada saya yang dia sebenarnya sudah berkahwin… “

” Hanc0r lul0h hati saya mendengarnya…”

Perkahwinan adalah sebuah momen yang sangat dinantikan oleh semua orang. Untuk meraikan hari berbahagia dan penting itu, pasti memerlukan pelbagai persiapan yang rapi dan teratur.

Hari yang sangat dinantikan itu adalah saat di mana dua hati yang saling menyayangi dan memahami akan bersatu dan akan memulakan hidup bersama dan berharap akan kekal selamanya. Tetapi kadang-kadang apa yang dirancang tidak selalunya menjadi.

Seperti kata pepat4h, ‘ kusangkakan panas sehingga petang, rupanya hujan ditengah hari ‘. Begitulah apa yang berlaku kepada wanita ini yang berkongsi kisahnya yang amat megh4rukan. Dia tidak menyangka,  belum sampai hari yang amat dinantikannya, terjadi sesuatu yang mengej0tkannya.

Mari kita baca kisahnya di bawah ini

Saya pernah berkahwin dan suami saya meningg4l akbiat bar4h ot4k pada dua tahun lepas. Saya tidak dikurniakan cahaya mata. Saya berumur 24 tahun dan sekarang sedang menjalin hubungan cinta dengan si A yang merupakan suami orang.


Gambar Sekadar Hiasan

Saya tak tahu pun A ni suami orang sampai la satu hari, baru dia terus terang dengan saya, dia dan isteri berjauhan sebab isteri dia staff nurse di Kuala Lumpur manakala kami di tinggal Perlis. Kami berkenalan selama 3 bulan sampailah satu malam dia telah melamar saya.

Sampai 2 minggu lagi kami nak kahwin, baru dia buat pengakuan kepada saya yang dia sebenarnya sudah berkahwin. Katanya sebab tidak mahu men1pu saya sebelum kami kahwin. Patutla dia beriya nak buat majlis kawin kecil kecilan je, saya pun setuju je sebab dengan st4tus saya sekarang ini pun, saya tidak kisah sangat, asalkan dia jaga dan sayang saya sebaiknya.

Hanc0r hati saya. mengenangkan saya dit1pu hidup-hidup selama ni. Kalau awal-awal saya tahu dia suami orang, milik insan lain dah sebenarnya, maka tidaklah saya izinkan hati saya rapat dan mencintai dia.


Gambar Sekadar Hiasan

Sekarang ini saya sedang menjauhkan diri dari dia. Segala panggilan dan mesej dia saya tidak balas. Tapi macam orang gil4 dia cari saya dan mer4yu saya memaafkan dia dan dia masih mahu berkahwin dengan saya. Tapi saya tak mampu. saya rela hidup sendiri dari saya ambil suami orang, Biarlah hanc0r hati saya, asakan saya tak mer0sakkan kebahagiaan k4um sejen1s saya.

Saya pun bersyukur saya dpt tahu sebelum kami berkahwin dan dari situ saya dapat menilai siapa si A, dia bukan lelaki yang jujur dan untuk apa saya nak mempersuamikan lelaki macam tu lagi. Buat wanita di luar sana, walaupun awak rasa cuma nak menumpang kasih, bukan suami orang tempatnya. Kalau awak isteri pertama suami awak, baru awak rasa betapa per1tnya dimadukan.


Gambar Sekadar Hiasan

Arw4h suami saya dulu selalu pesan kat saya semasa 1 bulan terakhir dia terlantar s4k1t krit1kal sebab k4ns3r ot4k, kalau apa-apa jadi kepada dia, cari seorang lelaki yang sayang awak seperti mana abang sayang awak. Cari yang jujur dan setia dan yang menjaga hubungan dengan tuhan. Masih terngi4ng-ngi4ng pesanan arw4h suami sampai ke hari ini.

Dari situ, terbukti si A bukan lelaki yang setia, bukan yang jujur dan saya takkan terima dia. Kini sudah hampir 3 bulan saya tak resp0n panggilan dia. Setiap minggu tu jugalah dia akan datang cari saya kat tempat kerja dan setiap kali tu saya beritahu dia saya dah tak sayang dia. Biarlah dalam hati saya masih sayangkan dia.


Gambar Sekadar Hiasan

Tapi saya bukan peramp4s. In shaa Allah, saya dalam proses minta pertukaran ke negeri lain. Semoga Allah SWT permudahkan jalan saya dan hadirkan seorang lelaki yang lebih baik sebaik arw4h suami saya dulu dan mungkin ini dug4anNya kepada saya untuk saya dapatkan kebahagian yang lebih besar pada suatu hari nanti.

BEGITULAH kisah mengh4rukan seperti yang dik0ngsikan oleh wanita ini. Apa yang dilakukannya sangat besar ertinya. Walaupun majlis perkahwinannya tidak lama lagi akan berlangsung, dia sangg0p untuk membatalkannya kerana dia tahu dia bukan peramp4s dan tidak mahu mer0sakkan rumahtangga orang lain.

Kepada wanita di luar sana, selidiklah dahulu siapa lelaki yang akan menjadi pasangan anda, supaya tidak terjadi seperti apa yang men1mpa wanita ini.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan Berk0ngsi Ya !

Disediakan Dan Disusun Oleh Berita Kopak

Sumber : KRT