” Dulu sebelum aku gaji besar, kau hin4 aku. Sekarang? Dah terlambat wahai suamiku..”

Wanita Ini Kes4l Dengan Sikap Suaminya Yang Terlalu Mementingkan Keluarganya Hingga Lup4 Tangg0ngjawab

Seorang isteri melu4hkan perasaannya yang tersimpan sekian lama mengenai sikap suaminya yang dirasakan terlalu melebihkan keluarga bapanyanya berbanding isteri dan anak-anak sendiri.

Oleh kerana terlalu lama menyimpan perasaan, dia menunggu waktu yang sesuai untuk melakukan sesuatu. Mari kita baca tulisannya seperti di bawah ini

Sampai masa aku tidak akan t0leh ke belakang lagi. Bila aku minta belikan motor untuk kemudahan aku hantar anak2 ke sekolah. Kau buat bod0h. Aku kumpul aku beli. Bila aku kadang2 minta tolong kau bayarkan motor, kau suruh aku dan anak2 aku makan tayar motor dengan alasan kau tidak mahu tolong aku bayar motor itu walaupun kau pakai bersama.

Dulu aku kerja kau suruh aku berhenti kononnya anak2 nanti kurang kasih sayang. Tapi kau cuma bagi aku duit belanja 1000 sebulan untuk 4 orang anak bersekolah. Sedangkan gaji kau 13 ribu sebulan. Bila aku tanya mana pergi duit kau. Kau cakap aku tiada hak hendak tahu mana duit kau. Aku sabar sambil berend4m a4rmata.


Gambar Sekadar Hiasan

Aku minta tolong kau bayarkan kereta yang kita pakai bersama, kau cakap kereta itu nama aku. Aku kena bayar sendiri. Aku terpaksa kerja 5.30am – 12 malam sebab hendak bayar semuanya seorang diri. Kereta bmw yang bapa kau pakai . Kau boleh pula tolong bayarkan. Sampai 2 ribu sebulan. Bapa kau tidak bekerja. Masih kuat. Berlag4k hendak pakai kereta mewah.

Bapa kau cakap aku tidak ada hak. Sebab bapa kau sudah sekolahkan kau dari kecil. Ok. Aku di4m. Hari2 aku minta Allah bagi aku rezeki untuk anak tangg0ng anak2. Sebulan gaji kau bagi pada keluarga kau sampai 5 ribu sebab hendak tanggung adik2 kau yang masih bersekolah. Tapi anak2 kita Aku kena fikirkan dan tangg0ng sendri?


Gambar Sekadar Hiasan

Kau suruh aku ber4nak lagi. Kon0nnya teringin hendak ada anak kecil. Sedangkan anak 4 pun kau kata bing1t. Rim4s. Bila kau ada meeting kau tidak mahu bawa kami sebab m4lu. Aku selalu cakap. Sampai 1 masa aku tidak mahu t0leh lagi. Aku ikhtiar cari kerja yang boleh tampung aku dan anak2. Ramai kawan2 bersimp4ti dan akhirnya atas bantuan kawan aku dapat gaji 4500 sebulan.

Dulu aku minta kau bayarkan bil telefon aku. Kau jawab apa?”jangan pakai telefon kalau tidak mampu”. Tup tup. Aku baca masej kau bayarkan bil bapa kau 200 sebulan. Astro pelbagai channel. Sedangkan kami pakai enjoy sahaja, kau kata jimat. Kau keluar pergi meeting makan di hotel mahal2. Sedangkan aku dan anak2 makan maggi dan telur sahaja di rumah. Aku didik anak2 aku hidup sederhana.

Kau cuba bayarkan 1000 sebulan. Aku hendak bayar kereta. Api, air, makan minum aku dan anak2, motor macam2 aku kena tangg0ng. Lepas kau tahu aku dapat kerja gaji besar. Kau sudah kurang m4ki ham0n aku. Kau mula layan aku baik2. Aku masih mendiamkan diri. Sampai masa. Aku pulangkan kau pada keluarga kau. Kau kenyangkanlah gaji dan duit2 kau untuk keluarga kau.

Aku mampu menyara anak2 aku seorang diri. Hati aku sudah lama menang1s tapi aku tah4n. Untuk sesuap nasi anak2 aku dan persekolahan anak2 aku. Aku pergi kerja dengan road tax kereta sudah 7 bulan tidak renew. Aku redha dan tawakal. Bila aku tidak ada duit hendak isi minyak. Aku bawa motor, selama 1 jam hendak ke tempat kerja. Tapi aku buat juga untuk dapatkan gaji sebesar itu. Kasihan pada kau.


Gambar Sekadar Hiasan

Taatnya kau pada orang tua sampai kau lalai tanggungjawab kau pada keluarga. Kau biarkan b1ni kau pik0l semua itu. Bayangkan kalau aku tidak halalkan setitik pel0h aku untuk tolong engkau? Aku tidak akan redha. Aku tidak akan redha dengan apa kau buat pada aku dan anak2. Kau ingat itu.

Sampai satu masa, aku tidak akan t0leh kebelakang lagi. Kau selalu cakap, perempuan kalau ada duit eg0 dan s0mbong. Kau tengok apa kau bagi pada anak b1ni kau. Kalau kau bagi baik, baik lah bal4sannya. Sampai satu masa aku tidak akan toleh ke belakang lagi. Kau ingat itu.

Terima Kasih kerana Membaca. Berikan pendapat anda di ruangan k0mentar

Artikel Disediakan Dan Disusun oleh Berita K0pak

Sumber : KRT