Awas !! Jika Anda Bermalam Di Hotel, Pastikan Anda Pasang Lampu Tandas. Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu !!

Apabila kita melakukan travel ataupun out-station, menginap di hotel adalah pilihan utama. Tidak kira mahal atau murah, tidur di hotel membuatkan kita lebih selesa dan dapat merehatkan badan dan fikiran setelah penat seharian.

Tetapi, jika kita menginap di hotel, satu perkara yang kita perlu ingat adalah kita seharusnya membiarkan lampu tandas terpasang sepanjang masa. Sebab apa?

PERTAMA : Sebagai persediaan untuk keluar jika ada sesuatu kem4lang4n yang tak disangka ataupun untuk melihat sesiapa yang masuk ke bilik hotel kita kerana cahaya dari lampu tandas dapat membuatkan kita melihat sesiapa yang masuk melalui pintu bilik.

Jadi kita akan dapat membuat persediaan jika orang yang masuk adalah sesiapa yang tidak kita kenali.

KEDUA : Untuk lebih selesa dan selamat jika kita ingin menggunakan tandas pada malam hari..

Ketika tidur di hotel, biasanya pada waktu malam hari kita mudah terbangun kerana ingin ke tandas. Oleh kerana kita dalam keadaan ‘m4mai’dan mengantuk, memudahkan kita untuk terus ke tandas tanpa perlu mencari suis lampu.

KETIGA : Kita akan lebih nyenyak tidur.

Menurut kajian yang dilakukan menyalakan lampu tandas akan membuatkan kita tidur lebih nyenyak. Sesetengah orang berfikir, jika lampu tandas terpasang akan membuatkan kita susah tidur tetapi tidak sebenarnya.

Lampu bilik air yang redup dan jauh dari tempat tidur tidak akn membuatkan kita terganggu. Malahan kita akan berasa lebih selamat dan tidak merasa asing berada di tempat baru.

Ini kerana kita selalu terfikir perkara yang men4kutkan yang pernah kita dengar atau baca. Jadi dengan memasang lampu kita akn berasa lebih selamat dan tidak membuatkan kita berfikir bukan-bukan.

Terima kasih kerana membaca. Silakan SHARE Ya!

Sumber : bear.umtalk / Disediakan dan diterjemah Oleh Berita Kopak