” Selama yang awak perhatikan Mami awak, ada tak AMALANNYA yang nampak RINGAN tapi dibuat setiap hari.. “

Ini Jawapan Iqbar Hakim, Anak Arw4h Faziani Rohban Bila Ditanya Tentang Itu .. Subhanallah.. Ini Rupanya Amalan Arw4h !!!

Pemerg1an pengasas Dnars, Puan Faziani Binti Rohban Ahmad, pada sabtu lalu merupakan satu keh1langan yang sangat besar kepada keluarganya. Kesed1han dan kerinduan sudah pasti menjadi teman setia ketika ini.

Setiap yang berlaku semuanya telah diatur dan ditetapkan oleh Allah SWT. Tiada siapa pun yang m4mpu mengh4lang ketetapan itu. Keku4tan untuk terus redha di atas apa yang terjadi ini sangat diperlukan bagi keluarga ini.

Setelah pemerg1an arw4h Faziani, banyak kebaikan arw4h yang telah diceritakan. Satu persatu ters1ngkap sebagai inspirasi dan pengajaran buat kita yang hidup di dunia ini. Perginya arw4h di bulan yang penuh rahmat dan diambil ny4wa ketika sedang menghantar bantuan ke sekolah pondok di Thailand sangat dicemburu1 ramai.

Siapa pernah tahu semasa hidup, arw4h banyak melakukan amal jariah dan sedekah kepada ramai golongan yang memerlukan. Tiada  siapa tahu pun, tetapi selepas arw4h meninggal dunia, semuanya ditunjukkan oleh Allah kebaikan-kebaikan yang telah arw4h lakukan.

Terbaru, anak lelaki kepada arw4h Faziani Rohman telah memuat naik status di Instastory miliknya. Status tersebut adalah berbentuk paparan skrin yang diambil dari Direct Message ( DM ) di Instagramnya. Iqbar Hakim telah menerima DM daripada seseorang yang bertanyakan tentang arw4h bondanya.

Soalannya begini :

” Selama yang awak perhatikan arw4h Mami awak, ada tak amalan dia yang awak nampak ringan tapi arw4h Mami awak buat setiap hari ? “

Ini pula jawapan Iqbar Hakim :

” Zikir Tasbih Digital “

Subahanallah. Ini rupanya amalam arw4h Faziani setiap hari.

Di bawah ini adalah paparan skrin yang diambil dari status Instastory Iqbar Hakim.

Zikrullah adalah satu ibadat agung. Dengan mengingati Allah SWT, seseorang hamba mendekatkan dirinya kepada Allah dan mengisi masa dengan perkara yang sangat bermanfaat.

Ambillah masa duduk bersama-sama orang yang berzikir kepada Allah SWT dengan cara mengucapkan tasbih (Subhanallah), tahmid (Alhamdulillah), takbir (Allahuakbar), tahlil (la ila ha illallah), dan istighfar (astaghfirullah).

Hal itu disebut di dalam Surah ar-Ra’d, ayat 28 yang bermaksud:

” Orang yang beriman dan tenang tenter4m hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan ‘zikrullah’ itu, tenang tenter4mlah hati manusia. “

Terima kasih Iqbar berkongsikan hal ini.

Kami di Berita Kopak mendoakan Iqbar Hakim terus tabah dan ku4t melalui ujian daripada Allah ini. Semoga Iqbar memperolehi rahmat Allah sempena bulan ramadhan ini. Amin.

ALFATIHAH buat Arw4h Faziani Rohban dan semua yang telah pergi menemui Ilahi.

 

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Iqbar hakim by Berita Kopak

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..