” MasyaAllah, saya sangat kagum.. “

Video Heliza Helmi  Bersama Seorang Kanak-Kanak Yang Berusia Baru 3 Tahun Tetapi Sudah Mampu Menghafal Surah Al-Mulk. Tahniah Dik, Bakal Hafizah Ni !!! InshaAllah..

Al-Quran adalah kitab bacaan sepanjang zaman bagi umat Islam, kemukjizatan Al-Quran tidak dapat disangkal lagi. Kelebihan Al-Quran yang paling besar untuk sekalian makhluk adalah ianya tidak akan hil4ng dan berub4h sehingga akhir zaman.

Satu surah di dalam al-Quran sekiranya ianya diamalkan, maka orang yang membacanya, apatah lagi dapat menghafaznya akan terlepas daripada az4b kub0r. Ia adalah Surah Al-Mulk yang mengandungi 30 ayat. Surah itu juga disebut sebagai At Tabaarak yang bermakna Maha Suci.

Sebab itu, Nabi SAW menyarankan umatnya supaya tidak meninggalkan bacaan al-Quran pada setiap hari. Hati orang yang membaca al-Quran akan sentiasa tenang, dij4uhi daripada bis1kan sya1tan serta dirinya turut dihormati.

Artis kecil molek Nurheliza Helmi seringkali memuat naik perkongsian berbentuk dakwah di laman sosial, sama ada di laman Facebook mahu pun di laman Instagram. Di samping itu, Heliza Helmi juga selalu menyertai aktiviti berbentuk kemasyarakatan. Terbaru, pada bulan lalu, beliau telah pergi ke Syria menghulurkan bantuan.

Beberapa hari lalu, Heliza Helmi telah memuat naik video di laman Instagram miliknya. Video tersebut memaparkan beliau bersama dengan seorang kanak-kanak perempuan yang bernama Zinnirah yang baru berusia 3 tahun sedang membaca surah al-Mulk.

Menurut Heliza, beliau sangat kagum dengan Zinnirah walaupun masih kecil, namun sudah mampu menghafal surah tersebut dengan baik.

Heliza juga mengucapkan tahniah kepada kedua ibu bapa Zinnirah iaitu saudara Farys dan isterinya Aisyah yang mendidik anak dengan Al-Quran. MasyaAllah… anugerah dan kurniaan Allah yang tidak ternilai.

Berikut adalah beberapa foto yang di ambil dari video tersebut :

Heliza Helmi sedang membaca surah al-Mulk bersama Zinnirah.

Adik Zinnirah yang sangat comel dan bulat matanya. Bakal hafizah ni..InshaAllah…

 Bila Heliza minta sambung  bacaan adik Zinnirah mampu menyempurnakannya dengan baik. 

Sejuknya mata melihat, sejuk telinga mendengarnya.

Mari tonton adik Zinnirah dan Heliza membaca surah al-Mulk pada video di bawah ini :

” Tanya zinnirah solehah , nak baca Al Fatihah ke nak Al Mulk? zinnirah solehah jawab nak Al Mulk.. “

” MasyaAllahhh, kagum sungguh dengan Zinnirah ( baru berusia 3 tahun ) yang hafal surah Al Mulk. “

” Tahniah kepada kedua ibu bapa Zinnirah farys10 dan Aisyah mendidik anak dengan Quran. MasyaAllah AlMulk. “

Rata-rata pengikut dan peminat Heliza Helmi merasa kagum dan memuji kecerdikan adik ini. Ini komen-komen mereka :

” Kanak2 besar2 macam ni daya ingatan sangat2 kuat..kalau selalu perdengarkan ayat Al Quran in sha Allah dorang boleh hafal walaupun pelat2 sikit. “

” Masya Allah tabarakallah. “

” MasyaAllah.. cemburunye saya.. InshaAllah saya pun nak hafal Al-Mulk dan surah lain2 juga. “

” MasyAllah. sedapnya nurheliza helmi baca surah #AlMulk.. Tahniah adik terus mengaji ya. “

” Inshallah mana tahu rezeki adik bila dah besar nanti akan jadi fakhrulunic diperingkat antarabangsa.. Semoga Allah permudahkan urusan kalian. “

” Mashaallah bijak adik zinnirah comelyaa. “

” MasyaAllah bagusnya zinnirah,semoga jadi ank yg solehah Di dunia dan akhirat ye sayang
MasyaAllah. Hebatnya anak kecil. “

Daripada Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“ Al-Quran mengandungi satu surah terdiri daripada tiga puluh ayat yang akan mensyafaati pembacanya sehingga dia diampunkan iaitu Tabarakallazi biyadihil Mulk.”

(Riwayat Abu Dawud, Ahmad, at-Tirmizi, Riyadh as-Salihin oleh Imam Ahmad)

Alhamdulillah Tahniah buat Heliza dan ibu bapa anak comel ini. Kami di Berita Kopak mendoakan Heliza dan Adik Zinnirah serta keluarga memperolehi rahmat dan keberkatan dari Allah SWT hendaknya. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Heliza Helimi by Berita Kopak.

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..