Saharul Ridzwan Rujuk Ustaz Dan Imam Hukum Bersentuhan dan Bersalaman Dengan Wanita Berumur

Saharul Ridzwan Rujuk Ustaz Dan Imam Hukum Bersentuhan dan Bersalaman Dengan Wanita Berumur

Melalui akaun instagram, Saharul Ridzwan ada memuatnaik satu keratan akhbar dari Berita Harian. Dalam keratan akhbar itu, Saharul pernah meluahkan untuk menarik diri daripada bidang lakonan kerana dia merasakan salah terutama sekali babak bersentuhan dengan perempuan.

Menurut Saharul, dia kembali berlakon setelah mendapat rujukan daripada pakar agama. Jom baca posting yang dimuatnaik oleh Saharul di akaun instagramnya :

” Terima kasih utk penulisan ini, tapi izinkan saya utk membetulkan ayat yang sy highlightkan tu supaya tidak mengelirukan semua yang membaca.. “

” Andai kata sy salah. Mohon perbetulkan supaya kita semua dapat ilmu termasuklah saya.. “

” Melalui pembacaan sahaja tidak akan buat kita faham dan dalam syarat PEMBELAJARAN haruslah ada GURU. InShaaAllah.. ”

” Niat tidak menghalalkan apa yang haram. Yang haram tetap yang haram. InShaaAllah sy akan cuba elakkan kesemuanya kerana Allah.. “

” Bukan atas sebab lain. Sy kongsikan apa yang diberitahu kepada saya kerana di dalam Mazhad Imam Shafie adalah yang paling tegas di antara mazhab2 lain.. ”

” Allah SWT berfirman, “Dan perempuan-perempuan tua yang telah terhenti (dari haid dan mengandung) yang tiada ingin kawin (lagi), tiadalah atas mereka dosa menanggalkan pakaian mereka dengan tidak (bermaksud) menampakkan perhiasan, dan berlaku sopan adalah lebih baik bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (QS an-Nur [24]: 60)

” Riwayat dari Abu Bakar RA bahawa dia pernah berjabat tangan dengan beberapa orang wanita tua dan Abdullah bin Zubair mengambil pembantu wanita tua untuk merawatnya.. “

” Maka, wanita itu mengusapnya dengan tangannya dan membersihkan kepalanya dari kutu.. ”

” Jadi soalan yang sy tanyakan kepada ustaz dan imam : Bolehkah saya bersentuhan / bersalaman dengan wanita yang lebih berumur dari saya? “

” Dan jawapan di atas itulah yang diberikan kepada saya dengan NIAT utk menyampaikan sesuatu message dalam medium lakonan.. ”

” Sy daif dan tidak layak utk bercerita tentang hukum halal dan haram. Seandainya sesebuah naskah lakonan sy selepas ini dapat mengajak dan memberi pengajaran kepada penonton, syukur Alhamdulillah.. ”

” Tetapi sekiranya selepas ini sy masih lagi tidak mampu untuk berkata TIDAK pada perkara yang SALAH, bukan sahaja di dalam drama, tetapi juga di dalam kehidupan sy, jadi sy PERLU tarik handbrake dan mencari kekuatan itu kerana Allah.. ”

” Bantulah saya. Ingatkan lah saya selalu. Kerana sy juga hamba Allah yang hari hari buat dosa dan dalam setiap sujud saya, sy mintak diberikan kekuatan Iman dan dijauhkan rezeki haram dan shubhah utk keluarga saya.. “

” Wallahualam. Maafkan saya sekali lagi seandainya sy salah.. ”

Terima kasih utk penulisan ini, tapi izinkan saya utk membetulkan ayat yang sy highlightkan tu supaya tidak mengelirukan semua yang membaca. Andai kata sy salah. Mohon perbetulkan supaya kita semua dapat ilmu termasuklah saya. Melalui pembacaan sahaja tidak akan buat kita faham dan dalam syarat PEMBELAJARAN haruslah ada GURU. InShaaAllah . Niat tidak menghalalkan apa yang haram. Yang haram tetap yang haram. InShaaAllah sy akan cuba elakkan kesemuanya kerana Allah. Bukan atas sebab lain. Sy kongsikan apa yang diberitahu kepada saya kerana di dalam Mazhad Imam Shafie adalah yang paling tegas di antara mazhab2 lain . Allah SWT berfirman, “Dan perempuan-perempuan tua yang telah terhenti (dari haid dan mengandung) yang tiada ingin kawin (lagi), tiadalah atas mereka dosa menanggalkan pakaian mereka dengan tidak (bermaksud) menampakkan perhiasan, dan berlaku sopan adalah lebih baik bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (QS an-Nur [24]: 60) . Riwayat dari Abu Bakar RA bahawa dia pernah berjabat tangan dengan beberapa orang wanita tua dan Abdullah bin Zubair mengambil pembantu wanita tua untuk merawatnya. Maka, wanita itu mengusapnya dengan tangannya dan membersihkan kepalanya dari kutu . Jadi soalan yang sy tanyakan kepada ustaz dan imam: Bolehkah saya bersentuhan/bersalaman dengan wanita yang lebih berumur dari saya? Dan jawapan di atas itulah yang diberikan kepada saya dengan NIAT utk menyampaikan sesuatu message dalam medium lakonan . Sy daif dan tidak layak utk bercerita tentang hukum halal dan haram. Seandainya sesebuah naskah lakonan sy selepas ini dapat mengajak dan memberi pengajaran kepada penonton, syukur Alhamdulillah. Tetapi sekiranya selepas ini sy masih lagi tidak mampu untuk berkata TIDAK pada perkara yang SALAH, bukan sahaja di dalam drama, tetapi juga di dalam kehidupan sy, jadi sy PERLU tarik handbrake dan mencari kekuatan itu kerana Allah . Bantulah saya. Ingatkan lah saya selalu. Kerana sy juga hamba Allah yang hari hari buat dosa dan dalam setiap sujud saya, sy mintak diberikan kekuatan Iman dan dijauhkan rezeki haram dan shubhah utk keluarga saya. Wallahualam. Maafkan saya sekali lagi seandainya sy salah.

A post shared by Saharul Ridzwan ™ (@saharulridzwan) on

Antara komen-komen peminat :

__ayuhayati : Alhamdulillah teruskan istiqomah kerana Allah @saharulridzwan in sha Allah, Allah permudahkan segala urusan dunia dan akhirat. Jgn berhenti berlakon, sy suka cara lakonan anda.

nura_zainal : Baru ckp semalam @saharulridzwan xde pegang2 peluk2 @zahirahmacwilson . Ada sesetengah aktres lelaki siap angkat badan aktres wanita lagi dgn alasan nak menjiwai watak suami isteri kononnya. Tapi lakonan SR menjadi jugak untuk watak Shah. Allah tahu apa yang baik.

amindoorgift : @_naawaa_ yup sgt setuju.. As puclic figure sedikit sebanyak akan mempengaruhi penonton… Baik yg dilakukan insuaAllah ada yg mencontohi… Jika buruk yg kita buat dan org ikut apa yg buruk.. Kita dpt Saham… Berlakon lah…dgn batasnya… Ada pengajaran yg boleh di ambil

zuhairmohamad : Pelakon yg ptt dicontohi oleh smua pelakon2 lain, mgkin Allah saja mnghantr kamu ke dunia lakonan utk mmberi mesej dan brdakwah dlm dunia seni, jgn berhenti belakon, truskan brdakwah mll lakonan, ttg brsentuhan itu, perlu dilihat mngikut keadaan zaman dan masa, seeloknya zaman kini, dgn yg brumur pn jgn disentuh bg mengelakkn fitnah dan prgaduhan org2 luar,.

tholibat_ilmi97 : Alhamdulillah, ye abang Saharul. Jgn takut. Rzki Allah bagi… Janji jaga niat. Sbb semua amalan bergantung dgn niat. Buat lah sesuatu smata2 krna Allah.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Saharul Ridzwan by Berita Kopak