Ini Cara Nak Asah Pis4u Blender Supaya Kembali Jadi Taj4m. Mudah Sangat Rupanya !!

Ini Cara Nak Asah Pis4u Blender Supaya Kembali Jadi Taj4m. Mudah Sangat Rupanya !!

Haa dah tak payah beli yang baru tau.. Kalau pis4u blender kat rumah tu tumpul.. korang asah je balik. Tak tahu macam mana nak asah ? Caranya mudah sahaja, korang cuma perlu guna garam kasar ajeee.. meh tengok apa bahan-bahan kat bawah ni :

Bahan-bahan :

1) 1 mangkuk garam kasar

2) 1 biji Limau nipis

Cara penyediaan :

1) Korang masukkan garam kasar ke dalam blender selama 1 minit dan mula kisar hingga jadi halus okay!

2) Kemudian, korang kena keluarkan garam tersebut dan ambik air perahan limau nipis untuk basuh blender dan mata pis4unya.

Korang kena lakukan cara ini dalam 2 kali dalam masa sebulan unduk pastikan pis4u blender korang t4jam. Kenapa kena guna garam kasar untuk pastikan mata pis4u t4jam ? Sebab kristal garam sangat keras dan mata pis4u akan terasah dan jadi t4jam.

Apa tips guna blender dengan betul?

Korang kena guna blender yang asing untuk kisar bahan masakan, dan juga blender until kisar buah-buahan.

Pastikan bahan yang korang nak blender jangan terlalu penuh ya. Ini akan menyebabkan pengisar susah untuk kisar bahan-bahan dengan halus.

Pastikan korang tahu fungsi blender basah dengan blender kering tau. Kalau blender basah, korang kena campur air. Kalau blender kering, tak perlu letak air seperti kacang tanah, lada hitam dan sebagainya..

Paling penting, jangan guna mesin pengis4r sampai lebih dari 3 minit okay !

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : Gegar.My