Jururawat Ini Baling Bantal Ke Muka, Tarik Rambut Dan Hempas Kepala Pesakit Tua Buat Ramai Yang Marah !!

Jururawat Ini Baling Bantal Ke Muka, Tarik Rambut Dan Hempas Kepala Pesakit Tua Buat Ramai Yang Marah !!

Sebuah hospital kerajaan di utara wilayah Phitsanulok, Thailand mengeluarkan permintaan maaf 2 hari yang lalu selepas video salah seorang jururawat mereka yang merawat seorang pesakit warga tua dalam unit penjagaan rapi (ICU) menjadi viral.

Pada jam 8 malam, Hospital Buddhachinaraj Phitsanulok di Thailand mengadakan sidang akhbar berhubung klip video tersebut selepas menerima kritikan hebat kerana layanan kasar semasa rawatan yang dilakukan oleh jururawat mereka.

Timbalan Pengarah Hospital, Dr Visith Sathienwantanee membuat permohonan maaf secara terbuka kepada pesakit lelaki berusia berusia 90 tahun itu yang sedang dirawat di hospital kerana menghidapi emfisema.

“Buat masa ini, apa yang ingin kami sampaikan kepada orang ramai ialah kami tidak mengabaikan kejadian itu, dan kami ingin memohon maaf. Kami akan menyiasat apa yang sebenarnya berlaku dan akan mencari langkah yang sesuai untuk mengatasinya, ” katanya.

Video berkenaan telah ditonton sebanyak lebih 8 juta kali sejak disiarkan semalam. Menerusi video itu, rakaman seorang jururawat yang tidak dikenali dengan kasar mengendalikan seorang pesakit yang lemah dan terbaring di atas katil hospital.

Jururawat itu melemparkan bantal pada lelaki tua berkenaan sebelum menarik pesakit itu ke arahnya dan menarik rambut dan menghempas kepala lelaki itu dengan kasar atas sebiji bantal.

Seorang wanita yang bernama Pawarana Ketpan menyaksikan sendiri kejadian itu semasa berada di hospital, memuatnaik rakaman video itu di halaman Facebooknya dan menggesa orang ramai menontonnya.

” Adakah ini etika kerja seorang jururawat ? Atau hanya dia seorang ? ”

“Ayah saya pernah sangat sakit, tetapi ibu saya sentiasa menemani dia di hospital. Tetapi jika ibu tidak bersamanya, adakah ayah saya akan diperlakukan seperti ini juga ? ”

“Adakah dia benar-benar yakin dan pasti tiada siapa yang akan melihatnya ? ”

Pihak hospital masih belum lagi menentukan tindakan yang mereka akan ambil terhadap jururawat itu. Mereka terlebih dahulu akan menyelidik perkara ini lebih lanjut untuk menentukan tindakan yang paling sesuai.

Visith berkata bahawa penubuhan lembaga disiplin mungkin akan ditubuhkan bagi menyelesaikan masalah ini.

Sementara itu, jururawat terbabit yang namanya telah dirahsiakan oleh pihak hospital telah dipindahkan untuk menjalankan tugas lain yang tidak memerlukan untuk dia berinteraksi dengan pesakit.

Yang, jika kita boleh mengutip Kejururawatan Dunia, bertentangan dengan definisi seorang jururawat – yang, dalam teori, harus bertindak sebagai “gam yang memegang perjalanan penjagaan kesihatan pesakit bersama-sama.”

Sebagai respon kepada permintaan maaf daripada pihak hospital, ramai orang menuntut supaya jururawat itu diberhentikan kerja atas kesalahan yang dilakukannya.

Tonton video penuh di bawah :

Cuba anda bayangkan jika lelaki tua yang dilayan kasar itu ibu atau bapa anda sendiri. Apa yang akan anda lakukan ?

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat…

Sumber : Coconut / Diterjemah dan Diolah oleh Berita Kopak