” Bonda tak malu menceritakan aib bonda. Bonda tak rasa bahagia pun walau semua serba ada..”

” Bonda tak malu menceritakan aib bonda. Bonda tak rasa bahagia pun walau semua serba ada..” – Pendedahan Bonda Rozita Buat Ramai Yang TERKEJUT !!

” Gambar ni icha ambik masa sy nk solat pinjam kain utk tutup kaki. sy design khimar bonda diluar negara.. Bukn nk citer pasal sy solat pun.. (buat malu jer).. “

” Masa umur sy 40 sy decide nk settle distinasi life ni nk pilih arah kemana, rumah ada .. kerja ada .. anak2 dh cukup. Cuma sy x rasa bahgia pun wlu semua serba ada.. “

” Setelah 40 tahun sy mencari.. X jumpa2.. Ingatkan dh ada banglo.. berduit akn bahgia.. sy meronta nk sgt rasa hapy.. sy jumpa bila.. ?? “

” Bonda x malu menceritakan aib bonda demi membimbing siapa pun yg nk ambik dr cerita silam sy. ..” MENCARI JIWA YG HILANG. DAN MENCARI CINTA MANUSIA TERUS SY SAKIT ”

” Sy tanya Guru yg sy hormati Uzt Dasuki soalan sy ” akak x bahagia uzt bagaimana sy nk bahagia terasa panas dn sakit sgt dada sy.. Sy x jahat uztz , sy solat dn jalankan tgjwab sebagai muslim .. Sy isteri yg baik dn rajin.. bla bla bla sy adu pdnya ”

” Kata ustad Dasuki munkin solat dan wuduk akk x betul .. Akak belajar dulu betulkan wuduk lepas tu betulkan solat dn bacaan dlm solat.. “

” Baca lah Quran setiap hari.. Solat taubat sebanyak2nya Amalkan AlMathurat.. luruskan niat dn Akak akn jumpa yg dicari ”

” Lama sy cari akhirnya jumpa dlm persoalan diri sy ini utk bahagia dgn sy mulakan mengenal diri sendiri dulu.. adakah sy dlm golongan sabar atau x “ Yg membezakan MUKMIN ATAU ORG MUNAFIK”

” Sabar kah sy dgn mengatasi diri sy sendiri .. Terutamanya dlm masalah mengawal emosi.. antara seperti ego.. marah .. sayang.. benci.. keduniaan .. darjat .. kesihatan..status.. kemewahan. (Manusia selalu kalah dlm kefahaman mengenal konflik dirinya) “

” Adakah sy adil pd diri sy .. malah sy ni adil x pd org yg sy benci .. Adilkah sy pd musuh sekali pun.. ( pekerja tipu dn ada macam2 org buat jahat pd sy )”

” Sy wajib melupakan dn memaafkan kesalahan orang lain dan melepas ingatan sy pd mereka.. sejak tu sy jumpa penawar jiwa sy yg 0 dn keluh kesah .. “

” Sbb sy yakin ” Xakan berlaku 1 apa pun tanpa izin Allah.. Dn manusia mmg zalim pd dirinya sendiri .. Rosak kerana perhiasan dunia sehingga mensia2kan waktu.. “

” Masa hidup ni harganya tu yg x dtg secara percuma .. Habis dn hilangnya waktu tu akibat kita cuai dn bodohkan diri ssndiri .. Waktu terlepas x mampu dibayar dgn duit atau kekayaan.. “

 

View this post on Instagram

 

Gambar ni icha ambik masa sy nk solat pinjam kain utk tutup kaki. sy design khimar bonda diluar negara ..Bukn nk citer pasal sy solat pun..(buat malu jer) . Masa umur sy 40 sy decide nk settle distinasi life ni nk pilih arah kemana, rumah ada ..kerja ada ..anak2 dh cukup .Cuma sy x rasa bahgia pun wlu semua serba ada..Setelah 40 tahun sy mencari..X jumpa2 ..Ingatkan dh ada banglo ..berduit akn bahgia ..sy meronta nk sgt rasa hapy..sy jumpa bila..?? . Bonda x malu menceritakan aib bonda demi membimbing siapa pun yg nk ambik dr cerita silam sy. ..” MENCARI JIWA YG HILANG. DAN MENCARI CINTA MANUSIA TERUS SY SAKIT” . Sy tanya Guru yg sy hormati Uzt Dasuki soalan sy ” akak x bahagia uzt bagaimana sy nk bahagia terasa panas dn sakit sgt dada sy..Sy xjahat uztz , sy solat dn jalankan tgjwab sebagai muslim ..Sy isteri yg baik dn rajin..bla bla bla sy adu pdnya ” . Kata ustad Dasuki munkin solat dan wuduk akk x betul ..Akak belajar dulu betulkan wuduk lepas tu betulkan solat dn bacaan dlm solat..baca lah Quran setiap hari..Solat taubat sebanyak2nya Amalkan AlMathurat..luruskan niat dn Akak akn jumpa yg dicari” . Lama sy cari akhirnya jumpa dlm persoalan diri sy ini utk bahgaia dgn sy mulakan mengenal diri sendiri dulu.. adakah sy dlm golongan sabar atau x “ Yg membezakan MUKMIN ATAU ORG MUNAFIK” . Sabar kah sy dgn mengatasi diri sy sendiri ..Terutamanya dlm masalah mengawal emosi..antara seperti ego..marah ..sayang..benci..keduniaan ..darjat ..kesihatan..status.. kemewahan.(Manusia selalu kalah dlm kefahaman mengenal konflik dirinya) . Adakah sy adil pd diri sy ..malah sy ni adil x pd org yg sy benci ..Adilkah sy pd musuh sekali pun..( pekerja tipu dn ada macam2 org buat jahat pd sy ) . Sy wajib melupakan dn memaafkan kesalahan orang lain dan melepas ingatan sy pd mereka..sejak tu sy jumpa penawar jiwa sy yg 0 dn keluh kesah ..Sbb sy yakin ” Xakan berlaku 1 apa pun tanpa izin Allah..Dn manusia mmg zalim pd dirinya sendiri ..Rosak kerana perhiasan dunia sehingga mensia2kan waktu . Masa hidup ni harganya tu yg xdtg secara percuma ..Habis dn hilangnya waktu tu akibat kita cuai dn bodohkan diri ssndiri ..Waktu terlepas x mampu dibayar dgn duit atau kekayaan .

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

Rata-rata netizen terharu dengan perkongsian Bonda Rozita ini. Antara komen-komen yang diterima :

” Allahuakbar.. syukur alhamdulillah.. trima kasih perkongsiannya bonda..”

” Subhanallah bukan mudah untuk menceritakan kelemahan dan kekurangan diri tetapi apabila dah luahkan rasanya segala rasa yg berat di hati rasa lega seleganya..”

” SETUJU DGN BONDA… Solat mmg perkara utama paling penting kita kena jaga untuk dapat kebahgiaan hati yg sebenar…, tuan guru saya solatnya sgt disiplin dan rapi, setengah jam sebelum solat dah menunggu waktu solat sambil berselawat.. penghayatan dlm solat sgt di tekankan pd setiap bacaan .. kena bawa hati sekali .. seolah2 sdg berckp2 mengadu dgn Tuhan…, Allahu.. berat … tapi kena latih diri kan bonda…. hasil dari solat yg di hayati akn terserlah pd sikap peribadi kita..”

” Bonda terima kasih share cerita ini… kehidupan bonda x jauh beza dgn kehidupan sy terdahulu… sy harus ikut cara bonda cari diri sendiri dgn lbh perbaiki wuduk dn solat… Terimakasih bonda… Alhamdulillah sy baca status ni..”

” Nukilan bonda terbaik .. untuk muhasabah diri dan mencontohi. T kasih bonda..”

” t.kasih bonda sharing… apa yg bonda sharing terpukul kpd saya agar memperingati dan memperbaiki solat saya … allahualbar..”

” Mata saya berkaca kaca bila baca tulisan bunda,sebab apa yg bunda tulis,sekarang terjadi pada saya.terimakasih bunda yg memberi saya petunjuk,yg kita harus kembali kepada yg kuasa..”

Semoga Bonda Rozita terus istiqamah dan sama-sama kita perbaiki wuduk dan solat kita. Semoga kehidupan kita akan jadi lebih baik daripada hari-hari sebelum ini. InshaAllah..

Sumber : IG Bonda Rozita by Berita Kopak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *