BERHATI-HATI! Akibat Jangkitan Selepas Makan Sushi, Tangan Lelaki Ini Di Terpaksa DiPot0ng…

BERHATI-HATI! Akibat Jangkitan Selepas Makan Sushi, Tangan Lelaki Ini Di Terpaksa DiPot0ng…

Sushi adalah hidangan tradisional Jepun. Bersama dengan minuman teh, seni susunan bunga ikebanna, sushi benar-benar menjadi ciri budaya dari matahari terbit di negara ini. Sushi sangat baik untuk kesihatan. Ianya sudah menjadi agak biasa kepada ramai orang di dunia termasuk di Malaysia.

Sushi dibuat daripada kepingan makanan laut segar yang dipotong menjadi kepingan nipis. Oleh itu, jika tidak diproses secara berhati-hati untuk mempersiapkan, kita mudah untuk menjadi bahaya seperti kes lelaki Korea di bawah.

Sushi dibuat daripada kepingan makanan laut segar yang dipotong menjadi kepingan nipis kira-kira 2.5cm lebar, 4cm panjang dan kira-kira 1 / 2cm tebal.

12 jam selepas menikmati sushi di sebuah restoran tempatan, lelaki Korea ini tiba-tiba mempunyai lepuhan dan lebam yang besar di tangan. Kerana kecederaannya yang subjektif, lelaki itu pergi ke doktor tempatan untuk memeriksa keadaan pada tangannya dan menggunakan antibiotik.

Lelaki Korea tiba-tiba mempunyai lepuhan dan lebam yang besar di tangan.

Lelaki itu dijangkiti oleh bakteria yang terdapat dalam makanan laut hidup, yang juga dikenali sebagai Vibrio.

Walau bagaimanapun, tindakan ini menjadikan luka lebih buruk dan ia menjadi busuk. Akhirnya lelaki berusia 71 tahun mengalami pembedahan yang menyakitkan: tangannya dipotong.

Menurut diagnosis doktor, lelaki itu dijangkiti oleh bakteria yang terdapat dalam makanan laut hidup, yang juga dikenali sebagai Vibrio.

Vibriosis dianggap menjejaskan kira-kira 80,000 rakyat Amerika setiap tahun. Kebanyakan orang dijangkiti dengan makan makanan laut yang tidak selamat, seperti tiram, siput dan lain-lain.

Orang yang sihat dengan nasib baik akan mempunyai peluang untuk pulih dalam masa beberapa hari. Bagi pesakit yang mempunyai sistem imun yang lemah, terutamanya yang mempunyai sejarah penyakit atau warga tua, terdapat risiko komplikasi yang serius.

Sushi adalah hidangan yang terkenal di dunia.

Sushi telah menjadi begitu biasa kepada semua orang dan merupakan hidangan yang terkenal di dunia. Walau bagaimanapun, ia dibuat sepenuhnya dari makanan laut segar, jadi kita perlu berhati-hati apabila makan sushi mengelakkan berlaku keadaan malang seperti lelaki dalam artikel ini.

Apa Pendapat Anda?

Silakan SHARE dan Semoga Bermanfaat!

Sumber : Feedy.tv