Bayi 3 bulan Ini Menjadi Buta Selepas Rakan Keluarganya Melakukan Kesilapan Ini Ketika Mengambil Gambarnya!

Bayi 3 bulan Ini Menjadi Buta Selepas Rakan Keluarganya Melakukan Kesilapan Ini Ketika Mengambil Gambarnya!

Hari, banyak telefon pintar dilengkapi dengan LED putih kecil yang terang yang juga berfungsi sebagai lampu flash untuk kamera apabila pencahayaan semula jadi tidak mencukupi apabila mengambil gambar.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang adalah suka ciri ini kerana lampunya yang kuat sering meninggalkan kebanyakan orang ‘buta’ untuk beberapa milisaat. Walaupun cahaya dari lampu flash standard tidak dapat menyebabkan kerosakan pada mata, namun, ia sangat memberi kesan pada mata bayi.

Menurut laporan Daily People Online, seorang bayi disahkan buta satu mata selepas flash kuat merosakkan matanya.

Kejadian malang tersebut dikatakan telah berlaku selepas teman keluarganya lupa untuk mematikan flash sewaktu mengambil gambar dari jarak dekat

Ibu bapa bayi itu menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan matanya sebaik sahaja gambar itu diambil.

Oleh kerana flash kuat, doktor mengatakan bahawa bayi itu mengalami daya penglihatan yang berkurangan di mata kirinya dan buta di mata kanannya dari flash kamera yang dikenakan kurang dari 10 inci dari bayi berusia tiga bulan.

Sinar ini dikatakan telah menyebabkan kerosakan kekal kepada sel-sel makula bayi lelaki, bahagian mata di mana sinaran cahaya masuk difokuskan.

Untuk kanak-kanak kecil dan bayi, makula mereka tidak dikembangkan sepenuhnya sehingga berusia empat tahun, sebab itu mengapa mereka sangat sensitif kepada lampu yang kuat

Walaupun bayi juga menutup mata apabila terdedah kepada cahaya pada refleks, hanya beberapa milisaat boleh menyebabkan kerosakan kekal pada mata mereka.

Doktor juga mencadangkan agar ibu bapa perlu mengambil langkah berjaga-jaga lebih lanjut mengenai lampu bilik mandi yang kuat ketika bayi mereka mandi dan ketika mereka menghadapi siling

Apa Pendapat anda?

Silakan SHARE Dan Semoga Bermanfaat

Sumber : engoodtimes.my / Terjemahan Oleh Beritakopak.org