Semua orang mengejek isterinya yang tidak menarik semasa reunion sekolah. Kemudian, isterinya membuat satu panggilan telefon yang menyebabkan mereka tergamam…

Semua orang mengejek  isterinya yang tidak menarik semasa reunion sekolah. Kemudian, isterinya membuat satu panggilan telefon yang menyebabkan mereka tergamam…

Kisah ini diberitahu oleh seorang suami yang isterinya tidak begitu menarik dan langsing sebagai isteri kawannya. Ia berlaku apabila dia membawa isterinya ke sebuah reuni sekolah dan malangnya, semua orang mengejek penampilan isterinya yang tidak menarik. Walau bagaimanapun, dia membuat satu panggilan telefon yang menjadikan mereka tergamam.

Sebelum kami berkahwin, isteri saya cantik dan dia mempunyai berat badan yang kurus. Walau bagaimanapun, isteri saya jatuh sakit selepas dia melahirkan anak pertama kami. Oleh kerana penyakitnya, dia terpaksa mengambil pelbagai jenis ubat untuk menanggung kesakitan yang teruk itu.


Gambar Sekadar Hiasan

Malangnya, kami tidak pernah menganggap bahawa ubat yang dia ambil akan memberikan kesan sampingan yang buruk. Tidak lama selepas dia mula mengambil pil, isteriku tiba-tiba terus menumpuk pada berat badan. Mata dan badannya yang cantik berubah menjadi bengkak dan terus bengkak manakala mukanya menjadi gemuk.

Secara tiba-tiba, dia kelihatan berbeza daripada biasa

Walaupun perubahan fizikalnya, dia tetap positif dan tenang. Mata bengkaknya dan pipi gemuk tidak mengubah keperibadiannya kerana isteri saya masih wanita yang saya kenal dan disayanginya; seorang yang mesra, bercakap dan penyayang.

Itulah yang menarik saya ke arahnya di tempat pertama dan apa yang membuatkan saya terus menyintainya. Saya tidak pernah merasa bosan apabila saya bersama dengannya dan cinta kami nampaknya semakin mendalam setiap hari.

Juga, saya terhutang budi kepadanya kerana bapanya membantu saya mendapatkan kedudukan di syarikat yang saya sedang bekerja di sini. Saya bersyukur untuk memiliki dia dan keluarganya dalam hidup saya.


Gambar Sekadar Hiasan

Semua itu baik dalam hidup kita; tiada percanggahan dalam perkahwinan kami dan kami sungguh mencintai satu sama lain sehingga suatu hari, saya membawanya ke reuni sekolah saya.

Pada perjumpaan itu, saya bertemu rakan lama saya dan secara semula jadi, kita bercakap tentang kerjaya dan kemas kini terkini dalam kehidupan kita

Tidak lama kemudian, topik berubah menjadi rakan kongsi kami. Lelaki itu bercakap mengenai bagaimana mereka bertemu isteri mereka yang cantik manakala wanita-wanita berbangga dengan berkahwin dengan rakan mereka yang kaya dan berpendidikan tinggi.

Bagaimanapun, ketika sudah waktunya saya memperkenalkan isteri saya kepada mereka, saya dapat merasakan bahawa semua mata berada pada kita. Walaupun mereka berusaha untuk menjaga wajah lucu mereka, saya masih dapat mendengar beberapa daripada mereka berbisik antara satu sama lain dan lebih teruk lagi, saya mendengar beberapa orang terkejut tetapi saya cuba menyikapinya dengan baik. Mungkin, itu hanya saya mengatasi masalah.


Gambar Sekadar Hiasan

Kemudian, ketika kami berdua duduk di meja kami, seorang wanita datang kepada kami dan memperkenalkan dirinya. Saya terkejut apabila saya perasan bahawa wanita itu adalah orang yang pernah berpasangan dengan saya di universiti. Kami telah kehilangan hubungan antara satu sama lain selepas kami menamatkan pengajian dan ternyata bahawa dia telah berkahwin dengan orang lain.

“Hai, kawan lama! Tidak pernah melihat anda selama bertahun-tahun. Baik untuk anda, sepertinya anda berkahwin dengan seorang wanita yang ‘sangat cantik’, “kata wanita itu dengan nada sarkastik.

Saya begitu geram dengan perbuatan kasar wanita itu dan saya perhatikan bahawa wajah isteri saya berubah. Saya merasa bersalah terhadap isteri saya kerana saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan pada masa itu.

Tiba-tiba, isteri saya mengeluarkan telefon bimbitnya dan membuat panggilan. Beberapa saat selepas dia menamatkan panggilannya, wanita kasar yang merenung isteri saya menerima panggilan telefon. Saya tidak dapat membantu tetapi melihat bagaimana wajahnya merah apabila dia menjawab panggilan itu.

Di tengah-tengah kekeliruan dan drama, isteri saya memberitahu saya bahawa dia ingin pulang ke rumah agar kami meninggalkan di tengah-tengah reuni. Walaupun saya keliru dengan berlaku, saya juga tidak berasa seperti wujud lagi dalam perjumpaan itu jika ia akan menjadikan isteriku lebih tidak selesa dengan sikap yang tidak adil ditunjukkan semua orang kepada isteri saya dan saya.


Gambar Sekadar Hiasan

Ketika kami tiba di rumah, isteri saya berpaling kepada saya dan menjelaskan apa yang dilakukannya ketika wanita itu membuat kenyataan kasar mengenai penampilannya. Ternyata dia memanggil bapanya sebaik sahaja dia sedar bahawa wanita itu memakai pakaian seragam dari syarikat ayahnya.

Isteri saya merasakan bahawa wanita itu tidak patut mendapat tempat di syarikat ayahnya kerana kurang etika dan sopan santunnya. Oleh itu, itulah sebabnya wajah wanita berubah apabila dia mengambil panggilan. Pada masa kami meninggalkan perhimpunan itu, dia mungkin sudah kehilangan pekerjaannya.

Moral cerita, tidak pernah merasakan penampilan seseorang atau memandang rendah seseorang hanya kerana anda secara fizikalnya lebih baik daripada mereka. Terdapat beberapa orang yang memilih untuk tidak memamerkan kekayaan mereka di media sosial dan menjalani kehidupan yang sederhana walaupun berjaya dalam kerjaya dan kehidupan mereka.

Apa Pendapat Anda?

Silakan SHARE Dan Semoga Bermanfaat.

Sumber : Diterjemah dari en.goodtimes.my